گردشگریویژه

مردم تهران، ۱۰۰ سال است که برای نشستن در اینجا، صف ایستاده‌اند

برای نسل های جدید تازه به میدان آمده کافه ها مامن و میعادگاه ورود به دنیای بزرگ سالی است. کافه نادری گل سرسبد همه کافه های مطرح شهر جایی در مرکز تهران در قلب بسیاری از بزرگان و روشنفکران جا خوش کرده. دریچه ای به گذشته تجربه نکرده و ذهن ساخته ای نوستالژی باز که نسل به نسل با آن بزرگ شده اند. کافه و هتل زیبای ما با آن کارکنان عبوس و تلخ و نچسب و میز و صندلی های قهوه ای خاک گرفته و گربه های زیبایش یادآور عمر از کف رفته نسل ها است. با ما و این کافه معروف همراه باشید.

مردم تهران، 100 سال است که برای نشستن در اینجا، صف ایستاده‌اند

کافه های اروپایی فرزندان قهوه خانه هایی بودند که در کشورهای غرب آسیا متولد و بعد از طی کردن مسیری در اروپا و دیگر نقاط جهان شدند. اولین کافه ها در ونیز ایتالیا، انگلستان و اتریش شروع به کار کردند و آغازگر سنت کافه نشینی شدند. تا جایی که برخی معتقدند بدون فرهنگ کافه نشینی در وین نمی توان شاهد زیست افراد موفق و شناخته شده ای چون زیگموند فروید و تروتسکی باشیم. البته قهوه های سنتی هم جایی برای دور هم جمع شدن افراد بودند و همین خصلت حتما زمینه ساز بحث و مشورت بوده. اما شکل اروپایی کافه ها خصوصا در فرانسه به علت همراهی مفهوم روشنفکر آن را تبدیل به یک پاتوق گرم که در دوران انقلاب کبیر فرانسه به اوج خود رسید.

شروع انقلاب فرانسه تقریبا همراه با قدم های قاجار در ایران بود و ترکش ها و تاثیر آن پس از گذر 100سال خود را در این منطقه هم نشان داد. کم کم روشنفکران دوران پذیرای قدرتی نبودند که تنها در اختیار یک طبقه خاص باشد و در هر محفلی که صاحب نظری در آن صحبت می کرد بحث مشروطه طلبی هم باب بود. اما انقلاب فرانسه به جز تفکر مردم سالاری پای فرهنگ کافه نشینی هم عنوان محلی برای تبادل افکار و بحث های سیاسی هم در ایران باز کرد.

مردم تهران، 100 سال است که برای نشستن در اینجا، صف ایستاده‌اند

در همان حول و هوش انقلاب مشروطه بود که فردی به اسم غلامحسین به تهران میاید و در خیابان باغ همایون یا همان سردر الماسیه یک ساختمانی را خریداری می کند و اولین کافه تهران را در آنجا به عنوان کافه «لوغانته» راه اندازی می کند. کافه دومی که در تهران راه اندازی میشود به فاصله یک سال، کافه رستوران گرند هتل است که بعدها در محل سفارت قدیم سفارت فرانسه، کافه پارس راه اندازی میشود و کافه بعدی که در تهران شکل می گیرد و هر کدام کارکرد خود را داشتند.

کم کم با گذر زمان و تاسیس کافه ها در ایران، فرهنگ کافه نشینی به سمت کافه نشینی توسط روشنفکران فرانسه رفته و تحت تاثیر پاریس آن موقع، رشد بیشتری پیدا کرد و کافه ها محلی برای گفتگو و خلق آثار بزرگان شدند.

در کافه پارس روشنفکرانی مانند صادق هدایت و گروه اربعی که در کنارش بودند وارد میشود. فرهنگ کافه نشینی همیشه همراه روشنفکران بوده. در آن دوران قهوه خانه ها و حتی فضای خانه، محل مناسبی برای گفتگو محسوب نمیشد. به عنوان مثال صادق هدایت در خانه پدرش زندگی میکرد. او نمیتوانست مدام بگوید مهمان دارم. چون خانه ها هم اغلب سنتتی بوده. در نتیجه ترجیح دادند که برنامه هایشان را به کافه منتقل کنند.

مردم تهران، 100 سال است که برای نشستن در اینجا، صف ایستاده‌اند

کافه هایی مانند «لوغانته» یا گرند هتل در اوایل مخصوص خارجی هایی بوده که به ایران سفر میکردند و افرادی که تئاتر میدیدند. طول کشید که عامه مردم هم وارد کافه شوند.

صادق هدایت به همراه آقای مینوی، بزرگ علوی و فرزاد تصمیم گرفتند افراد در یکی از کافه های تهران جمع بشوند و کار کنند. به عنوان مثال کتاب «وق وق» صادق هدایت در کافه نوشته و چاپ شد.

در 1306 در امتداد تاسیس کافه ها یکی پس از دیگری، هتل و کافه ای توسط دو برادر یهودی به نام عزیزی افتتاح میشود که آن را «نادری» نامیدند. این کافه در محل جمهوری فعلی بود که سفارت های مهمی را در دل خود جای داده بود.

خیابان بلند غربی و شرقی در تهران است که زمانی که تهران گسترش پیدا می کند این خیابان هم شکل می گیرد. در دوره پهلوی اول که سبک جدیدی از خیابان کشی را شاهد هستیم رفته رفته این خیابان گسترش پیدا می کند. در 1337 ، انتهای این خیابان جایی است که امروزه ما به عنوان چهار راه جمهوری می شناسیم.

مردم تهران، 100 سال است که برای نشستن در اینجا، صف ایستاده‌اند

بخشی که بین چهار راه حافظ تا چهار راه استانبول را در دوره ای از تاریخ ما به نام نادری میشناسیم. در طول تاریخ برای این خیابان نام های مختلفی داشتیم. ابتدا شغال آباد نام داشت که بعد ها به شاه آباد معرفی میشود .حد فاصل خیابان فردوسی و این خیابان را ما به چهار راه استانبول میشناسیم به دلیل حضور سفارت عثمانی و انگلستان و در گذشته آمریکا و بلژیک و چندین سفارت دیگر در آنجا شاهد بودیم.

کافه و هتل در ضلع جنوبی خیابان نادری نرسیده به چهارراه استانبول روبری سفارت بریتانیا در زمینی با 2500متر بنا قرار داشت که یکی از برادران عزیزی پنج دانگ و یکی دیگر از برادران عزیزی یک دانگ در آن سهم داشتند. این بنای ایرانی تجدد گرا با پنجره های بلند و طاق هایش  نامی در میان کافه های مطرح پیدا نکرده بود. تا اینکه در سال 1315 یعنی نه سال پس از افتتاح با اجاره ملک توسط خاچیک ماتیکیان این بنا زیست جدید خود را با منوی متفاوت شروع می کند.

هتل پارس یا گرند هتل زمینه فرهنگی داشتند. لوغانته ایده این بستر را از عثمانی آورده بود. ولی بیشتر آن چیزی که در آنجا سرو میشود، شربت های ایرانی و شیرینی های ایرانی مثل بامیه بود اما شاید اولین کافه ای که منوی جدیدی به خود اضافه می کند، کافه نادری است.

مردم تهران، 100 سال است که برای نشستن در اینجا، صف ایستاده‌اند

این کافه غذایی دارد که اسم آن ماشال است که از مرغ و کرم تشکیل شده. بعضی چیزها هم هست که ممکن است جای دیگری هم باشد ولی این کافه، غذاها و دسرهای مخصوص خود هم را داشت.

کافه نادری برای اولین بار بیف استراگانوف را در سرو می کند و بعد انواع و اقسام قهوه ها در این کافه سرو شد، به خصوص قهوه ترک و فرانسه. چیز جدیدی که از جای دیگر به این کافه آورد، ترکیب بستنی و قهوه بود که «کافه گلاسه» نام گرفت و بسیار مورد توجه واقع شد.

خاجیک ماتیکیان چه کسی بود؟

در دوران قبل از جنگ جهانی اول پدر او مدام به روسیه رفت و آمد می کرد و کمتر در خانه حضور داشت. بعد از ترک پدر از خانه، خاچیک، مشغول به کار میشود و نمیتواند که تحصیلات خود را ادامه بدهد، تا اینکه در دوره نوجوانی بالاخره همراه با مادرش تصمیم میگیرد که به روسیه بروند و به پدر ملحق بشوند که البته بعد از این مهاجرت، خاچیک مجددا همراه پدرش از خانواده جدا میشودند و ترجیح میدهند که به اوکراین برود و آنجا زندگی کنند. بعد از مدت ها جنگ که او راه بازگشت را برای خود به علت درگیری هایی که وجود داشت مسدود دید، به او خبر رسید که خانواده اش در جنگ کشته شده اند و او همراه پدرش در اوکراین می مانند.

مردم تهران، 100 سال است که برای نشستن در اینجا، صف ایستاده‌اند

یکی از مزایایی که جنگ برای خاجچیک داشت، قحطی نان در اوکراین بود که باعث شد او نانوایی تحت اداره خودش در اوکراین دست و پا کند و به در|آمد برسد. حضور طولانی مدت خاچیک در اوکراین، نهایتا منجر میشود که او با یک دختر ارمنی ازدواج کند اما خاچیک به علت اجرای قوانین بلشویکی در اوکراین که در آن دوران تحت پرچم شوروی بود، شرایط زندگی برایش ناهموار شد چرا که دولت تصمیم گرفته بود اموال مهاجران را از آنها بگیرد. خاچیک که در اوکراین به درآمد قابل توجهی رسیده بود، به همین علت تصمیم گرفت که خود را به عنوان ایرانی به دولت شوروی معرفی کند و به وطنش بازگردد. نهایتا او، همراه همسرش و سه پسرانش، در سال 1314 از طریق دریای خزر وارد ایران میشود. کم کم به دلیل اینکه او در اوکراین نانوایی داشت، بعد از راه اندازی کافه نادری، شیرینی فروشی نادری را هم تاسیس می کند.

ورشکستگی کافه نادری

بعد از ورود خاچیک به ایران و تاسیس کافه نادری، بدشانسی که گریبان خاچیک را می گیرد، شروع جنگ جهانی دوم است. در آن دوران که سربازان روس وارد ایران میشدند، هتل و کافه نادری تبدیل به استراحتگاه سربازان روس میشود و در واقع هتل و کافه نادری، ماهیت تجاری خود را از دست میدهد. همین موضوع باعث شد که به خاچیک علی رغم اعلام این موضوع که هیچ موضع سیاسی ندارد،  اتهام گرایش به «چپ» زده شود و به زندان برود. این موضوع به تنهایی باعث شد که کافه و هتل نادری، اعلام ورشکستگی کند. نوه خاچیک ماتیان در این رابطه می گوید: «بعد از این که پدربزرگم به زندان افتاد، مادر بزرگم تمام طلاهایش را فروخت که بتواند به پدرم کمک کند. بعد از اینکه پدربزرگم توانست از زندان مرخص بشود، مادرم با پول طلاهایش توانست دوباره کافه و هتل نادری را سر پا کند»

مردم تهران، 100 سال است که برای نشستن در اینجا، صف ایستاده‌اند

آتش سوزی مهیب و خبرساز کافه نادری

بعد از آزادی خاچیک، هنگامی که خاچیک در خیابان «استانبول» فعلی قدم میزد، کسی دوان دوان از راه می رسد و به او خبر می دهد که هتل و کافه نادری، آتش گرفته است. بعد از این آتش سوزی هتل نادری دچار تغییرات بسیاری در اتاق ها میشود و گفته برخی، بازسازی این هتل و کافه او را بهتر از حالت اولیه خود می کند. بعد از بازسازی، این کافه دوباره بین رقبایش مطرح میشود و باعث می شود که این محل، محل تردد اعضای گروه ربعه مانند: صادق هدایت، بزرگ علوی، مجتبی مینوی و مسعود فرزاد شود که باعث میشود که بعد ها شخصیت های بزرگ دیگری مانند نیما یوشیج هم به محفل های این کافه ملحق شوند. به دلیل حضور این افراد مشهور، این کافه کم کم تبدیل شد به بزرگ ترین مکان گردهمایی روشنفکران ایران. به گفته برخی، این کافه به دلیل موقعیت مکانی که داشته و حضور برخی اقلیت های مذهبی، روح و طرز تفکر خاصی را بازتاب میداد و میشد که روح اروپا را در این کافه احساس کرد.

از مشهورترین افرادی که این کافه را به عنوان پاتوق خود انتخاب کرده بودند میتوان به: «فروغ فرخزاد، نصرت رحمانی، ابراهیم گلستان، اخوان ثالث، رضا براهنی، اعضای کانون نویسندگان» اشاره کرد. این کافه در آن دوران به گونه ای محل گفتگو درباره سیاست و هنر شده بود که یکی از شاهدان عینی می گوید: «روزنامه نگاران، نویسندگان و اساتیدی که به این کافه رفت و آمد می کردند باعث شد که من به خیلی از مباحث جامعه شناسی و سیاست تسط پیدا کنم.» البته گفتنی است که علاوه بر فضای فرهنگی و سیاسی که این کافه داشت، بسیاری از شهروندان معمولی دیگر هم در محل پشتی این کافه حضور پیدا می کردند و از موسیقی زنده این کافه لذت می بردند.

خاطره لیلی گلستان از این کافه 

لیلی گلستان «فرزند ابراهیم گلستان که به تازگی درگذشته است» خاطره ای مبهم از این کافه در دوران کودکی خود دارد. لیلی گلستان می گوید: «خانه ما در دروس بود. برای رفتن به شهر باید تا سر خیابان شریعتی «به اسم امروزی» می رفتیم و بعد از آنجا به کافه نادری تاکسی می گرفتیم.

مردم تهران، 100 سال است که برای نشستن در اینجا، صف ایستاده‌اند

معمولا با پدر و مادرم به آنجا می رفتم. تقریبا هفت یا هشت سالم بود. نرسیده به کافه نادری چندین مغازه وجود داشت که یکی از آنها ماهی فروشی بود که مدام صدای تبلیغ «ماهی ماهی» آنها میامد. بعد از آن چند قهوه فروشی بود و بعد هم یک ویترین اسباب بازی فروشی که همیشه آنجا می ایستادم و عروسک ها را تماشا می کردم. در کافه نادری همه میز ها تقریبا همیشه پر بودند و یادم میاید که در زوج های جوان با موسیقی که نواخته میشد، تانگو می رقصیدند و پدر و مادر من هم این کار راه انجام میدادند اما این موضوع باعث میشد که من تنها شوم و حوصله ام سر برود. بنابراین می رفتم و با گربه های زیادی که کافه نادری داشت بازی میکردم.»

کافه نادری بعد از انقلاب ۵۷ 

بعد از انقلاب 57 هم این کافه همچون مثل گذشته به فعالیت خود ادامه داد اما به علت رفتن صاحبت یهودی از کشور، بخشی از این این بنا توسط بنیاد مصادره شد. در دهه 60 هم این کافه با محوریت فرهنگی به شرایط خود ادامه میداد اما با شرایط جدیدتر. به نوعی که میتوان گفت این شرایط باعث افول کافه نادری شد و این شرایط با مهاجرت فرزندان خاچیک از ایران، بیشتر به چشم آمد. بعد از مصادره بخشی از این کافه توسط بنیاد، یکی از شرکای خاچیک جانشین او در اداره کافه شد و دیده میشود که تلاش او برای حفظ اصالت این کافه، نتیجه بخش بوده. حفظ ماهیت این کافه یکی دیگر از چیزهایی است که هنوز هم از مشتریان و طرفداران کافه دلبری می کند. از جمله این موارد، ظروف این کافه و دکوراسیون این کافه است.

جالب توجه است که در این کافه برخی از میزها به احترام بزرگانی که پشت آن میز نشسته بودند، تا همیشه رزرو شده اند. 

دستبند نقره پاندورا
نمایش متن با لینک
دکمه بازگشت به بالا