اخبار روزسلامتی
آیا نصف کردن قرصها صحیح است؟ هشدارهای مهم برای حفظ اثر دارو
آیا شما هم از افرادی هستید که برای مصرف دارو، قرصها را نصف میکنید و باقی آن را برای بعد نگه میدارید؟ این عمل ممکن است برای برخی داروها مناسب نباشد و عوارضی را به همراه داشته باشد. در اینجا به نکات مهمی که باید قبل از نصف کردن قرصها بدانید، اشاره میکنیم.

نکات مهم قبل از نصف کردن قرص:
- مشورت با پزشک: همیشه قبل از نصف کردن قرص، با پزشک خود مشورت کنید و از او بخواهید تا نظرش را در مورد این کار بیان کند.
- بروشور دارو: بسیاری از داروها دارای بروشور هستند که توضیحات لازم را در مورد اینکه آیا میتوان آن را نصف کرد یا نه، به شما میدهند. در صورت عدم اشاره به این موضوع، بهتر است از نصف کردن آن خودداری کنید.
- کپسولها را نصف نکنید: کپسولها به دلیل داشتن پودر یا مواد خاص در داخل خود نباید نصف شوند چون ممکن است اثر دارو از بین برود.
- قرصهای دیر اثر را نصف نکنید: برخی داروها نیاز به زمان طولانی دارند تا تأثیر بگذارند. نصف کردن این قرصها میتواند اثر آنها را تضعیف کند.
- حساسیت به هوا: برخی داروها اگر در معرض هوا قرار گیرند، اثر خود را از دست میدهند. بنابراین، نصف کردن این قرصها نیز میتواند منجر به بیاثر شدن آنها شود.
- نگهداری صحیح: زمانی که قرص را نصف میکنید، چطور آن را نگهداری میکنید؟ ممکن است گرد و غبار یا آلودگی روی آن بنشیند که به سلامت شما آسیب بزند.
- تقسیم دقیق: تقسیم دقیق قرصها به دو نیم ممکن است دشوار باشد و در نتیجه دز دارو با دستور پزشک مغایرت داشته باشد.
رابطه نصف کردن قرص و حساسیت:
پزشکان بلژیکی در تحقیقات خود نشان دادند که نصف کردن برخی داروهای خاص میتواند باعث بروز حساسیتهای پوستی شود. این حساسیتها معمولاً زمانی ایجاد میشود که ذرات دارو در هوا پخش میشود و با پوستهای حساس تماس پیدا میکند، به ویژه در نواحی مانند صورت، پلک و گردن. این امر میتواند منجر به التهاب و مشکلات پوستی شود.
داروهایی که بیشتر در معرض بروز حساسیت قرار دارند، داروهایی مانند «تترازپام»، «زولپیدم» و «ترازدون» هستند که برای درمان اضطراب، افسردگی و بیخوابی تجویز میشوند.
پزشکان توصیه میکنند در صورت لزوم برای نصف کردن این نوع داروها، از دستکش و ماسک استفاده شود تا از بروز هرگونه حساسیت و التهاب پوستی جلوگیری گردد.