روز عشق ایرانی؛ انواع عشق از سادهلوحانه تا رمانتیک!
«جشن اسپندگان» یا «سپندارمذگان» که برای بزرگداشت زن و زمین شهرت دارد، یکی از جشنهای ایرانیان باستان بوده است. گفته میشود که اعتقاد آنان بر این بوده که در این روز فرشته زن و عشق آفریده شده و به همین دلیل به نام روز زن و زمین شهرت پیدا کرده است؛ چراکه هر دو زاینده و پدیدآورنده هستند. «آثار الباقیه» که ابوریحان بیرونی آن را به رشته تحریر درآورده، یکی از مستندات تاریخی است که از رویداد سپندارمذگان یاد کرده و اشاره میکند که در این روز مردان به زنان هدیه میدادند: «اسفندارمَذ ایزد موکل بر زمین و ایزدِ حامی و نگاهبان زنان پارسا و درستکار بوده و به همین مناسبت این روز، عید زنان، تلقی شده و مردان به جهت گرامیداشت شخصیت زنان، به همسران خود هدیه میدادند و بخشش میکردند». بنابراین در فرهنگ ایرانی روز پنجم اسفندماه را بهعنوان سپندارمذگان گرامی میداشتند و به آن روز عشق ایرانی هم گفته میشود. به همین بهانه و در پرونده امروز زندگیسلام از عشق خواهیم گفت اما توجه داشته باشید که گرامیداشتن عشق چیزی فراتر از توجه به آن در یک روز خاص مثل سپندارمذگان است. قرار نیست فقط یک روز در سال، آن را ابراز و تلاش کنیم که خودمان را عاشق نشان دهیم؛ چراکه عشق یک روند همیشگی و مستمر است.
تکنیکهای زندگی عاشقانه
انواع عشق از سادهلوحانه تا رمانتیک
تعریف عشق از منظر روانشناختی آن چنان دشوار است که نمیتوان یک نسخه واحد برای خوشبختی همه در زندگیمشترک پیچید. با این حال، ﺑﺮخی از ﻣﺤﻘﻘﺎن و روانشناسان ﺑﻪ ﺗﻌﺮﻳﻒ و ﻃﺒﻘﻪﺑﻨﺪی ﻋﺸﻖ ﭘﺮداﺧﺘﻪاﻧﺪ. در ادامه به آنها اشاره خواهد شد.
1- عشق همدلانه این احساس زمانی دست میدهد که کشش و تعهد به مقدار کم در بین شما و همسرتان وجود داشته باشد یا احتمالا اصلا وجود نداشته باشد اما صمیمیت در حد بالایی باشد. این احساسات را معمولا در خصوص دوستان صمیمی داریم.
2- عشق هیجانی علاقههای هیجانی مانند روابط دختر و پسرها قبل از ازدواج از ویژگیهای روابطی است که در آنها جذابیت ها شدید است اما صمیمیت و تعهد در سطح ضعیفی قرار دارند. این علاقهها ماندگاری زیادی نخواهد داشت.
3- عشق خالی این عشق زمانی احساس میشود که تعهد قوی باشد اما کشش و صمیمیت در سطح پایینی قرار گیرند یا اصلا وجود نداشته باشند. این ویژگی اغلب در زوجهایی دیده میشود که مدت زیادی از ازدواج آنها میگذرد، به خاطر بچهها در کنار یکدیگر زندگی میکنند و فقط میخواهند رابطه را حتی اگر از نظر روانی و جسمی یکدیگر را ارضا نکنند، نگه دارند.
4- عشق رمانتیک این عشق در بین زوجهایی مشاهده میشود که رابطه آنها تا اندازهای تازه است و کشش و صمیمیت شدیدی بینشان وجود دارد. البته زوج هایی هم هستند که با مدیریت یک سری عوامل و به کارگیری چندین مهارت کاربردی در زندگی، این نوع علاقه را مدت بیشتری در زندگیشان ماندگار میکنند.
5- عشق عاطفی در این عشق، صمیمیت و تعهد شدید اما کشش ضعیف است. عشق عاطفی در بین زوجهایی دیده میشود که مدت تقریبا طولانی با هم هستند و از یکدیگر رضایت دارند اما جاذبه جنسی آنها از بین رفته و تلاشی برای بهبود آن نمیکنند.
6- عشق سادهلوحانه در این عشق، کشش و تعهد بالاست اما صمیمیت ضعیف است. عشق سادهلوحانه در زوجهایی دیده میشود که به خاطر یک عشق آتشین تصمیم میگیرند با هم ازدواج کنند، حتی اگر ویژگیهای شخصیتی یکدیگر را اصلا نشناسند. البته معمولا آنها پس از آنکه به هم متعهد میشوند، احساس صمیمیت میکنند. البته گاهی هم احساس میکنند که یکدیگر را دوست ندارند و عاقبت خوبی در انتظارشان نخواهد بود.
7- عشق آرمانی این عشق کامل، سه عنصر را به طور سخاوتمندانه در خود جای میدهد. عشقی که همه ما آن را در خواب میبینیم. برای تجربه عشق کامل یک انسان، یعنی عشقی که تمام اوصاف عشق را در بر داشته باشد به سه مولفه و سه عنصر نیاز است: صمیمیت، کشش و تعهد. در واقع عشق از این دیدگاه زمانی بهترین حالت را خواهد داشت که هر یک از سه عنصر را تقریباً به طور یکسان شامل شود.
یکسری نشانههای غیرمستقیم وجود دارد که حاکی از کمرنگشدن عشق در رابطه زوجهاست و نباید از کنار آنها ساده گذشت. این نشانهها عبارتاند از:
1- عصبانیت از دیگران نارضایتی از زندگیمشترک بر دیگر جنبههای زندگی از جمله ارتباط با اطرافیان تاثیرگذار خواهد بود. گاهی پیش میآید زوجها احساس خشم موجود در رابطه بین خودشان را به ارتباط با دیگران انتقال میدهند. از این انتقال میتوان به عنوان مکانیسم دفاعی جابهجایی یاد کرد؛ زمانی که فرد نمیتواند خشم خود را به عامل اصلی ایجادکننده خشم ابراز کند، ابراز این خشم را بر فردی به غیر از آن عامل اصلی جابهجا میکند. این فرد اغلب اوقات فرزند است.
2- عیبجویی و منفیگرایی در زندگی مشترک به دلیل تعارضات زوجها در زندگی مشترک، گاهی دیده میشود زن یا شوهر با نگاه کردن به هر پدیدهای جنبههای منفی آنرا بیرون میکشند، این منفیگرایی، آنها را تبدیل به شخصیتهایی عیبجو میکند و آستانه تحریکپذیریشان را پایین میآورد.
3- احساس تحت فشار بودن یکی از عوامل ایجاد دلزدگی زوجها در زندگیمشترک، ناهمخوانی بین انتظارات و خواستههای اوایل ازدواج و قبل از آن با واقعیتهای زندگی مشترک است. این موضوع باعث خواهد شد زوجها از بودن در چنین زندگی احساس کنند که تحت فشار هستند.
4- تلاش نکردن برای بهبود رابطه اغلب دیده میشود زوج هایی که دلزدگی را تجربه میکنند، دست از تلاش برای بهبود زندگی برمیدارند و هر گونه تلاشی را بیهوده میانگارند. زندگی معنایش را برای آنها از دست داده و تهی شده است. این زنگ خطر میتواند به اختلالات جدیتر روانی برای شخص یا اطرافیان او منجر شود. از این رو باید زوجها در پیشگیری از بروز آن اهتمام ورزند.