چرا بوی خودمونو به خوبی بوی دیگران تشخیص نمیدهیم؟
اگر تاکنون بعد از باشگاه سوار وسیله نقلیه عمومی شده یا با حالتی عصبی به قرار ملاقات رفته باشید، حتما فکر کردهاید که دیگران چه بویی از شما استنشاق میکنند.
درست است که قدرت بویایی ما در مقایسه با گونههای دیگری مثل سگ، موش و خوک خوب نیست، اما همچنان شامهای قوی داریم و در برخی مواقع حتی با این حیوانات رقابت داریم.
بینی ما تقریبا 400 گیرنده بویایی متفاوت دارد که میتواند 10نوع بو و بیش از 1تریلیون رایحه را ثبت کند و بویایی یکی از نخستین حسهای تکاملیافته بشر بوده است.
یک مطالعه نشان داده که به دلیل تاریخچه تکاملیمان به عنوان شکارچی-گردآورندگان، نسبت به سگها در شناسایی ترکیبات بودار قویتر و بهتر بودهایم.
اما با اینکه همچنان میتوانیم خیلی سریع زیر بغلمان را بو کنیم و عطری که زدهایم را استشمام کنیم، اما حساسیتمان، به خصوص نسبت به بوی بدن خودمان، در گذر زمان کم میشود.
این را هیروآکی ماستونامی، زیستعصبشناس مولکوی از دانشگاه دوک میگوید.
به این فرایند، خستگی بویایی گفته میشود و با اینکه علتش به طور کامل شناسایی نشده (ممکن است تغییراتی در گیرندههای بویایی رخ میده یا واکنش مغز به بو تغییر میکند)، اما میتوان این حس را با بوییدن نواحیای با غدد عرق کمتر، مثل آرنج یا بازو، دوباره بازیابی کرد.
ریچل هرز، دانشمندان عصبشناس از دانشگاه براون، میگوید، توانایی ما در شناسایی بوی خودمان در برخی موقعیتها بیشتر میشود.
مثلا اگر روز پراسترسی داشته باشید یا چیزی سیردار خورده باشید، احتمالا این بو را در عرق و بزاقتان احساس میکنید. مطالعات بین بو و دهها بیماری ارتباط پیدا کردهاند.
نفسی که بوی میوه خراب میدهد ممکن است نشانهای از دیابت تشخیصدادهنشده باشد. حصبه بویی شبیه نان پخته تازه میدهد. پارکینسون بویی «چوبی و مشکسان» دارد.
بوی ما، ورای سلامتی، به روابط اجتماعیمان نیز مرتبط است. در مطالعه معروفی که در سال 1995 انجام شد، دانشمندان از زنان درخواست کردند تا تیشرت مردانی که محصولات معطر استفاده نکرده بودند، را بو کنند. زنان برخی از تیشرتها را بیشتر از بقیه ترجیح میدادند و دانشمندان آن را به مجموعهای از ژنها به نام مجموعه سازگاری بافتی (MHC) نسبت دادند که درواقع پپتیدهایی را کدگذاری میکنند که سیستم ایمنی برای شناسایی مهاجمان از آنها استفاده میکند.
گاهیاوقات زنان بوی مردانی با ژنهای متفاوت MHC را میپسندند که ناشی از ترجیحات فرگشتی برای ادامه بقاست. تحقیقات نشان داده که بچهدار شدن با کسی با ترکیب ژنهای متفاوت MHC میتواند سازگاری فرزند را در مقابل عوامل بیماریزا افزایش دهد.
اما در پیدا کردن دوستهای اجتماعی، برخلاف شرکای عاطفی، ما کسانی را ترجیح میدهیم که بوهای مشابهی با ما دارند. این بوی مشابه ناشی از زیستن در مکان و محیط مشابه است.
چون انسانها مخلوقاتی به شدت دیداری و بصری هستند، حس بویایی خیلی مرکز توجه نبوده است و بسیاری از ابعاد این حس هنوز ناشناخته است.