خورش بدون گوشت و خوشمزه برای افراد ایرادگیر!

«خورش شش انداز خوردی؟ بیا تا برات بگم!» یکی از جذابترین خورشهای ایرانی همین شش انداز است! خیلی دنبال وجه تسمیه آن گشتم و در نهایت به چند مورد برخوردم! از آنجا که شش انداز در هر شهری به یک صورت درست میشود دو مورد آن جالب توجه بود که عرض میکنم!
به گزارش راهنماتو، خورش شش انداز در تهران برای نام گذاری نوزاد پخته میشده است! بعد از گذشت 6 روز از زایمان، مادر میتوانسته برنج بخورد و از این خورش برایش طبخ میکردند! در زنجان هم به خاطر 6 ماده اصلی این خورش که گردو، روغن، پیاز، شیره انگور، خرما و کشمش بوده است این نام را برایش انتخاب کردهاند! در جایی دیگر مثل خلخال این خورش در ششمین روز هفته که پنجشنبه است پخته میشده و مورد استقبال همه قرار میگرفته است!
فارغ از نام و دلایل نامگذاری این خورش میتواند برای گیاهخواران هم انتخاب خوب و مناسبی باشد. از آنجا که گوشت و هیچ فراوردهی حیوانی در آن به کار نرفته است خوب است که توجه به این خورش سنتی و قدیمی بیشتر از این باشد!
مواد لازم برای خورش ششانداز:
ماده غذایی | مقدار |
---|---|
گردو | 300 گرم |
بادمجان قلمی | 5 عدد |
رب انار | دو قاشق غذاخوری |
پیاز متوسط | یک عدد |
رب آلوچه | یک قاشق مرباخوری (قابل حذف) |
نمک و زردچوبه | به میزان لازم |
پیاز داغ | دو قاشق غذاخوری |
آب سرد و یخ | به میزان لازم |
شش انداز را اینجوری درست کنید:
اول گردوها را آسیاب کنید. یا با هاون بکوبید یا در خردکن بریزید به هر حال مهم این است که گردوها له بشوند! مثل گردویی که در فسنجان استفاده میکنید. پیاز را رنده کنید یا اینکه خیلی ریز آن را خرد کرده و داخل قابلمه بریزید و با مقداری روغن تفت بدهید. وقتی بافت پیاز سبک شد نوبت اضافه کردن گردوهاست. گردو باید از خامی دربیاید و در همین حد تفت دادن کفایت میکند. مقداری آب سرد روی گردوها بریزید و در ظرف را ببندید تا مدتی بپزد. شعلهی گاز باید خیلی ملایم باشد تا گردوها آرام آرام پخته شوند و روغن گردو بیرون بیاید. هر از چند گاهی چند قطعه یخ داخل گردوها بیندازید تا روغن گردو سریعتر خارج شود.
در این فاصله بادمجانها را پوست بکنید و حلقهای برش بزنید. (خیلی از افراد بادمجان را به صورت نگینی خرد میکنند و این سبکی بیشتر میپسندند! این قسمت کاملا سلیقهای است. فقط اگر قصد دارید نگینی خرد کنید یادتان باشد خیلی ریز نشود و قطعات آن اندازه گوشتی که در خورشها استفاده میکنید باشد) بادمجانها را برای مدتی در محلول آب و نمک قرار بدهید تا اگر تلخی دارد گرفته شود. بعد در یک ماهیتابه جداگانه آنها را سرخ کنید و کنار بگذارید.
بعد از مدتی که از پختن گردوها گذشت رب انار و آلوچه را اضافه کنید. رب آلوچه کاملا سلیقهای است و میتوانید فقط از انار استفاده کنید. خوب هم بزنید و بعد از اینکه رب رنگ خود را به خورش داد پیازداغ و بادمجانهای سرخ شده را به آن اضافه کنید. در ظرف را بگذارید و یک ربع بعد غذای شما حاضر است! نوش جان
طعم رب انار به سلیقه و پسند شما بستگی دارد. اینکه ترش باشد یا ملس را خودتان انتخاب کنید.
سعی کنید از روغن کم استفاده کنید تا روغنی که روی خورش جمع میشود روغن خالص گردو باشد!
یک کتهی خوشمزه در کنار این خورش بپزید و از طعم بی نظیرش لذت ببرید.