رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی اعلام کرد: در حالی که دما در ماه شهریور به طور کلی در حال کاهش است، متوقع است که دما به میزان یک تا ۱.۵ درجه سلسیوس بالاتر از میانگین حد نرمال باشد.
در مصاحبه با ایسنا، او توضیح داد: در ماه شهریور، تنها مناطق شمالی کشور، مانند شمال آذربایجان شرقی، غربی، شمال خراسان و سواحل شمالی، شاهد بارش محدود هستند. در این ماه، متوقع است دما بهطور معمولی بین ۱ تا ۱.۵ درجه سلسیوس از میانگین حد نرمال بالاتر باشد. هر چند دما در حال کاهش است، اما نسبت به میانگین دمای نرمال، هوا همچنان گرمتر است و احتمالاً در پاییز نیز دمایی از حد نرمال بالاتر را تجربه خواهیم کرد.
وی افزود: در ماه مرداد، تمام استانهای کشور گرمتر از میانگین دمای حد نرمال بودند. میانگین دمای کشور در این ماه به ۲۹.۸ درجه سلسیوس رسیده بود، در حالی که میانگین طولی مدت برای این ماه ۲۹ درجه سلسیوس است، به عبارت دیگر، میانگین دمای کشور حدود ۰.۸ درجه سلسیوس بالاتر از میانگین طولی مدت بود. از ابتدای تابستان تا پایان مرداد، میانگین دمای کشور به ۳۰ درجه سلسیوس افزایش یافته است، که نسبت به میانگین طولی مدت که ۲۹.۱ درجه سلسیوس است، ۰.۹ درجه سلسیوس یعنی تقریباً یک درجه افزایش دارد.
او توضیح داد: از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهر ۱۴۰۱) تا پایان مرداد، میانگین دمای کشور ۱۸.۴ درجه سلسیوس بوده است. این در حالیست که میانگین دمای بلندمدت برای همین بازه زمانی ۱۷.۴ درجه سلسیوس است. از این رو، در سال جاری، دما حدود یک درجه سلسیوس گرمتر از حد نرمال بوده است و این تفاوت یک درجهای بزرگ و مهم به حساب میآید.
وی در ادامه گفت: در ماه مرداد، استان گلستان با ۱.۵ درجه سلسیوس بالاتر از حد نرمال، بیشترین تفاوت مثبت دمایی را داشت. پس از آن، استانهای آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل و خراسان شمالی با تفاوت مثبت ۱.۴ درجه سلسیوس مواجه شدند. در مقابل، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویر احمد با تفاوتهای مثبت کمتری به میانگین دمای حد نرمال نزدیک بودند. همچنین، دمای هوای تهران نیز یک درجه سلسیوس بالاتر از حد نرمال بود.
در خصوص بارش، وی اظهار کرد: در ماه مرداد، میانگین کل بارش در کشور حدود ۲.۷ میلیمتر بود، در حالی که میانگین بلندمدت بارش این ماه ۳.۱ میلیمتر است. از ابتدای تابستان تا پایان مرداد، میانگین کل بارش ۵.۲ میلیمتر بود، در حالی که میانگین بلندمدت بارش در همین بازه زمانی ۷.۴ میلیمتر است، به این ترتیب بارش در ماه مرداد حدود ۳۰ درصد کمتر از حد نرمال بوده است.
وی اضافه کرد: از ابتدای سال آبی جاری تا پایان مرداد، مجموع بارش در کشور بهطور میانگین ۱۸۵ میلیمتر بوده است، در حالی که مجموع بلندمدت بارش برای همین بازه زمانی ۲۳۲ میلیمتر است. از این رو، در سال جاری، بارش حدود ۲۰.۳ درصد کمتر از میانگین بلندمدت بارش اندازهگیری شده است. در مجموع، بارش در ماه مرداد و در بازههای مختلفی در سطح کشور، کمتر از وضعیت نرمال بوده است.
وی در پایان، درباره وضعیت بارش در استان تهران اظهار کرد: میانگین کل بارش در استان تهران تا پایان مرداد، بهطور میانگین ۱۶۲ میلیمتر بوده است، در حالی که میانگین بلندمدت بارش برای این استان ۲۷۳ میلیمتر است. این به این معناست که این استان در سال جاری حدود ۱۱۱ میلیمتر کمتر از مقدار متوسط بارش دارد و تقریباً ۴۱ درصد کمتر از وضعیت نرمال است.