علت خاموش شدن ماشین پراید در حال حرکت چیست؟
خاموش شدن ماشین در حال حرکت بسیار خطرناک است؛ در این شرایط ترمز به درستی عمل نمیکند و سیستم فرمان نیز مانند همیشه نرم و دقیق کار نخواهد کرد. واضح است که تحت چنین شرایطی احتمال خروج از جاده و تصادف بسیار بالا میرود و خطرات متعددی سرنشینان ماشین را تهدید میکند. برای آنکه علت خاموش شدن ماشین پراید در حال حرکت و البته سایر خودروها را بدانید، دعوت میکنیم به ادامه این مطلب از وب سایت خودروبانک توجه بفرمایید.
به طور کلی علت خاموش شدن ماشین در حال حرکت در سه دسته طبقه بندی میشود؛ یا سیستم برق خودرو مشکل پیدا کرده یا سوخت به موتور نمیرسد و یا مسیر ورود هوا به پیشرانه مختل شده است. در ادامه هر کدام از این مباحث را با جزییات بررسی کرده و موارد آن را به اطلاع شما میرسانیم تا بدانید علت خاموش شدن پژو ۴۰۵ در حال حرکت و سایر خودروها از جمله پراید، تیبا، ساینا پژو ۲۰۶ و … چیست و چطور میتوان از بروز این مشکل خطرناک جلوگیری کرد.
مشکل در سیستم سوخترسانی
سیستم سوخت رسانی خودرو از اجزای مهم و متعددی تشکیل شده است؛ انژکتورها، پمپ بنزین، مجاری انتقال بنزین، جزو اجزای سیستم سوخت رسانی هستند که اشکال در هر یک میتواند باعث خاموش شدن ماشین در حال حرکت شود.
1.سوختن پمپ بنزین
سوختن پمپ بنزین را میتوان یکی از دلایل خاموش شدن خودرو پراید در حال حرکت دانست. پمپ بنزین وسیلهای است که سوخت را از باک به موتور میرساند تا خودرو روشن شود و راننده بتواند آن را به حرکت در بیاورد. اگر این قطعه به هر دلیلی در حال حرکت از کار بیفتد، دیگر هیچ سوختی به موتور نمیرسد؛ درنتیجه ماشین خاموش میشود.
به پایان رسیدن طول عمر پمپ بنزین یکی از دلایل سوختن این قطعه محسوب میشود. معمولاً پمپ بنزین چیزی حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار کیلومتر کار میکند و بعد از آن به صورت تدریجی یا ناگهانی از کار میافتد. مواردی مثل کثیف بودن بیش از حد فیلتر بنزین، فشار آوردن روی موتور، مسدود یا کثیف بودن مسیر عبور بنزین به سمت موتور و… موجب فشار بیشتر روی پمپ بنزین و کاهش طول عمر آن میشوند.
2.مسدود شدن فیلتر بنزین
فیلتر بنزین وظیفه دارد ناخالصیهای بنزین را به خود جذب کند و اجازه ندهد که کثیفیها به سمت موتور بروند. اگر فیلتر بنزین به موقع تعویض نشود، به تدریج مسدود شده و درنهایت اجازه نمیدهد که سوخت با شدت و فشار لازم به موتور برسد. در این شرایط احتمال دارد که ماشین در حال حرکت خاموش شود؛ بهویژه در مسیرهای سربالایی احتمال وقوع این اتفاق بالاتر میرود.
درنتیجه ماشین هنگام عبور از سربالایی خاموش میشود و ممکن است در ادامه آن اتفاقات ناگواری رخ بدهد. معمولاً توصیه میشود که فیلتر بنزین هر ۱۵ یا ۲۰ هزار کیلومتر تعویض شود تا اتفاقاتی مانند خاموش شدن خودرو در حال حرکت رخ ندهد.
3.مسدود شدن لولههای انتقال بنزین از باک به سمت موتور
بنزین باید از یک سری لولهها عبور کند تا از باک به موتور برسد. اگر این کانالها و لولهها به هر علتی مسدود شوند و اجازه عبور بنزین به سمت موتور را ندهند، خودرو خاموش میشود. به عنوان مثال اگر فیلتر بنزین خراب شود و اجازه دهد که ناخالصیهای باک درون لولههای بنزین تجمع کنند، احتمال مسدود شدن مسیر بنزین به سمت موتور بالا میرود و در نهایت ممکن است خودرو در حال حرکت خاموش شود.
4.خرابی یا گرفتگی انژکتور
سوزن انژکتور سوخت را با فشار و به شکل ذرات ریز به داخل موتور تزریق میکند. سوزن انژکتور در انتهای زنجیره تامین سوخت موتور قرار میگیرد و اگر خراب یا مسدود شود، سیستم سوخت رسانی پیشرانه کارایی خود را از دست میدهد.
خرابی سوزن انژکتورها میتواند باعث خاموش شدن خودرو در حال حرکت باشد. البته خرابی تمام سوزن انژکتورها در یک زمان بسیار بعید است اما گاهی اوقات دیده شده که با از مدار خارج شدن حداقل دو سوزن انژکتور، موتور خودرو قادر به تامین قدرت کافی برای حرکت دادن خودرو نبوده و ای سی یو به منظور جلوگیری از آسیب رسیدن به موتور، آن را خاموش کرده است.
بنابراین یک دلیل خاموش شدن خودرو در حال حرکت میتواند به سوزن انژکتورها مرتبط باشد اما احتمال آن نسبتا ضعیف است، مگر اینکه سیستم برق سوزن انژکتورها ایراد پیدا کند و تمامی سوزن انژکتورها یکباره از کار بیفتند.
مشکل در سیستم تنفس موتور
موتورهای احتراقی برای سوزاندن سوخت نیاز به دریافت هوادارند. هر دلیلی که باعث شود هوا به میزان کافی وارد موتور نشود، میتواند منجر به خاموش شدن خودرو در حال حرکت شود. در زیر به بعضی از موارد خرابی سیستم تنفس موتور اشاره میکند.
1.مسدود شدن فیلتر هوا
هوایی که وارد موتور میشود، باید کاملاً تمیز و فاقد ناخالصی باشد؛ چرا که هرگونه ناخالصی نظیر ذرات گرد و خاک به موتور صدمه میزند و باعث خرابی زودتر از موعد آن میشود. برای رفع این مشکل مهندسان از فیلتر هوا استفاده کردهاند. فیلتر هوا در سر راه ورودی هوا به موتور قرار میگیرد، ناخالصیهای آن را جدا میکند و منافذ آن به تدریج کثیف میشود.
اگر فیلتر هوا به طور کامل مسدود شود، به نحوی که اجازه عبور کافی هوا به سمت موتور را ندهد، حتی اگر خودرو در حال حرکت هم باشد، خاموش خواهد شد؛ چرا که هوای لازم برای ترکیب با سوخت وارد موتور نمیشود و درنتیجه فرایند تنفس موتور به مشکل میخورد و خودرو خاموش میشود.
2.خرابی استپر موتور
استپر موتور قطعهای است که اجازه میدهد هوای کافی در حالت درجا و یا زمانی که پای راننده روی پدال گاز قرار ندارد، به موتور برسد. این قطعه در خودروهای مجهز به دریچه گاز سیمی وجود دارد و اگر مشکل داشته باشد، میتواند خاموش شدن خودرو در حالت درجا و یا خاموش شدن ماشین هنگام برداشتن پا از روی پدال گاز را نتیجه دهد.
3.مسدود شدن مسیر خروجی دود
همانطور که تنفس موجودات زنده از دو بخش دم و بازدم تشکیل شده است، موتورهای احتراقی نیز علاوه بر دریافت هوا باید بتوانند گازهای تولید شده پس از انفجار را به طور مداوم از طریق اگزوز به بیرون منتقل کنند. اگر مشکلی در فرایند تخلیه گازهای موتور ایجاد شود، فرایند تنفس موتور ناقص میماند و خودرو خاموش میشود. معمولاً مسدود شدن منبع اگزوز و یا خرابی کاتالیست چنین نتیجهای به وجود میآورد.
4.خرابی یا تنظیم نبودن دریچه گاز برقی
دریچه گازهای برقی فاقد استپر موتور هستند، بنابراین به منظور اطمینان از تامین هوای موتور بهویژه در حالت درجا و یا زمانی که پا از روی پدال گاز برداشته میشود، باید طوری تنظیم شوند که همیشه پولکی آنها مقداری باز بماند تا هوا به موتور برسد. اگر دریچه گاز خراب شود و اجازه ندهد که هنگام کار کردن درجا و یا برداشتن پا از روی پدال گاز هوا به موتور برسد، آن وقت خودرو خاموش خواهد شد. ریست کردن دریچه گاز یا سرویس آن میتواند باعث جلوگیری از این مشکل شود. اما اگر دریچه گاز به کلی ایراد پیدا کرده باشد، باید حتماً تعویض شود.
علتهای برقی خاموش شدن خودرو پراید در حال حرکت
آخرین دسته از دلایل خاموش شدن ماشین در حال حرکت، به وجود ایراد در سیستمهای برقی خودرو برمیگردد که در زیر به جزئیات بیشتری در این مورد اشاره شده است
1.خرابی سنسور دور موتور
سنسور دور موتور وظیفه دارد گردش میل لنگ را به اطلاع ایسیو برساند، اگر این سنسور خراب شود هیچ اطلاعاتی مبنی بر گردش موتور در اختیار کامپیوتر قرار نمیگیرد و درنتیجه ای سی یو جریان برق و سوخت موتور را قطع خواهد کرد. بنابراین موتور خودرو حتی اگر در حال حرکت هم باشد، خاموش میشود و تا زمان رفع عیب سنسور دور موتور دیگر روشن نخواهد شد. گاهی اوقات امکان دارد سنسور دور موتور بیش از حد کثیف شده باشد و از کار بیفتد. بنابراین میتوان با تمیز کردن آن این مشکل را برطرف کرد.
2.خرابی سنسور اکسیژن
معمولاً خرابی سنسور اکسیژن منجر به خاموش شدن ناگهانی خودرو در حال حرکت نمیشود و بیشتر به بد کار کردن موتور، افزایش مصرف سوخت و خامسوزی منجر خواهد شد. با این حال بهویژه در خودروهایی که تنها با یک سنسور اکسیژن کار میکنند، این احتمال وجود دارد که خراب شدن سنسور اکسیژن باعث ارسال اطلاعات اشتباه به سمت موتور، افزایش پاشش سوخت درون موتور و ایجاد حالت خفگی شود. در این حالت موتور خاموش خواهد شد.
3.خرابی سنسور هیدرولیک
سنسور هیدرولیک اطلاعات مربوط به فشار سیستم هیدرولیک فرمان را به ای سی یو ارسال میکند تا شرایط دور زدن خودرو مهیا شود. گاهی اوقات ممکن است این سنسور خراب شده و خودرو در حال حرکت بهویژه هنگام دور زدن خاموش شود. البته این مورد زیاد پیش نمیآید اما به هر حال میتوان خرابی سنسور هیدرولیک را نیز جزو دلایل خاموش شدن ماشین در حال حرکت، خصوصا حین دور زدن دستهبندی کرد
4.سوختن کویل
کویل برق لازم برای ایجاد جرقه در شمعها را فراهم میکند. این قطعه در واقع یک مبدل ولتاژ است که برق دریافتی از دینام یا باتری را تقویت میکند و باعث میشود که شمعها قادر به جرقهزنی باشند. اگر کویل به هر دلیلی بسوزد و به طور کامل خراب شود، مسلماً دیگر شمعها نیز نمیتوانند عملیات جرقهزنی را انجام دهند و خودرو خاموش خواهد شد. البته معمولاً کویلها ابتدا به صورت نیم سوز در میآیند و باعث خاموش شدن یکباره ماشین نمیشوند اما به هر حال احتمال دارد که به طور کامل و طی یک مرتبه هم بسوزند.
5.از جا در رفتن وایرها
وایرها کابلهای ارتباطی هستند که برق را از کویل میگیرند و به شمع میرسانند. البته این احتمال که همه وایرها یکجا از جای خود خارج شوند، بسیار کم است اما به هر حال ما ترجیح دادیم که آن را نیز به عنوان یکی از دلایل احتمالی خاموش شدن خودرو در حال حرکت به شما اعلام کنیم. شاید این وایرها به دلیل نصب ناصحیح به صورت شل در جای خود قرار گرفته و در پستی بلندیهای جاده از جای خود خارج شوند. درنتیجه ماشین خاموش میشود و تا زمانی که وایرها به درستی سر جای خود نصب نشوند دیگر روشن نخواهد شد.
6.سوختن فیوز و رلههای اصلی
فیوزها، قطعات محافظتی سیستم برق خودرو هستند. زمانی که نوسانات ولتاژ یا آمپر در مدارات برقی خودرو به وجود میآید، این قطعات ارزان میسوزند و مسیر نوسان برق را قطع میکنند. درنتیجه اجازه نمیدهند که قطعات گران برق ماشین نظیر پمپ بنزین، کویل و سایر قطعات الکترونیکی یا برقی به این راحتیها بسوزند. زمانی که فیوزهای اصلی نظیر فیوز پمپ بنزین، فیوز یا رله انژکتورها، فیوز یا رله کویل و … بسوزد، اجازه نمیدهند که قطعات اصلی سیستم برق یا سوخت خودرو به درستی کار کنند. نتیجه موتور خاموش میشود و صرفاً بعد از تعویض فیوز سوخته به کار میافتد.
7.به کار افتادن سوئیچ اینرسی
سوئیچ اینرسی یک کلید محافظتی در سیستم برق خودروهای امروزی است که زمان تصادف و یا هنگامی که ضربات شدید به اتاق خودرو وارد میشود، برق پمپ بنزین را قطع میکند تا خطر آتشسوزی هنگام تصادف از بین برود. گاهی اوقات ممکن است که این سوئیچ در اثر عبور از روی دست اندازها نیز فعال شود. بنابراین جریان سوخت به سمت موتور قطع شده و خودرو در حال حرکت خاموش میشود. پس اگر بعد از تکان شدید بدنه خودرو یا عبور از روی دستانداز ماشینتان خاموش شد، بهتر است مجدداً شاسی قرمز یا مشکی رنگ سوئیچ اینرسی را فشار دهید تا جریان برق برقرار شود
8.خرابی دینام
دینام یا آلترناتور، برق خودرو در زمان حرکت را تامین میکند اگر این قطعه به هر دلیلی از مدار خارج شود، دیگر نمیتواند برق لازم برای ماشین را تامین و باتری را شارژ کند. درنتیجه بعد از اتمام ذخیره شارژ باتری، خودرو خاموش خواهد شد.
دیگر دلایل خاموش شدن خودرو در حال حرکت
علاوه بر سه دلیل اصلی که در بالا همراه با جزئیات به آنها اشاره شد، بعضی اوقات دلایل مکانیکی هم میتواند باعث خاموش شدن خودرو پراید در حال حرکت باشد. در زیر به بعضی از رایجترین این موارد اشاره شده است.
1.پاره شدن تسمه تایم
اگر تسمه تایم پاره شود، نیروی میل لنگ به میل سوپاپ منتقل نشده و درنتیجه سوپاپهای سرسیلندر باز و بسته نخواهند شد. در اثر این ایراد موتور یکباره خاموش میشود و احتمال بروز مواردی همچون کج شدن سوپاپ، خرابی سرسیلندر و پیستون وجود دارد.
2.شاتون زدن
شاتون زدن یکی از پرخرجترین ایرادات مکانیکی موتور خودرو به حساب میآید. اگر سیستم روغن رسانی به درستی وظیفه خود را انجام ندهد و یا موتور بیش از حد تحت فشار قرار داشته باشد، احتمال شاتون زدن بسیار زیاد خواهد بود. اگر موتور شاتون بزند، خودرو خاموش میشود و دیگر روشن نخواهد شد. در این شرایط باید حتماً موتور تعمیر اساسی شود.
3.خرابی گیربکس
گیربکس وظیفه دارد تا نیروی موتور را به چرخها منتقل کند. اگر این قطعه خراب شود و اصطلاحا قفل کند، دیگر موتور نمیتواند نیروی خود را به چرخها برساند و خودرو در حال حرکت خاموش میشود. معمولاً خرابی گیربکس با سر و صدای زیادی همراه است و میتواند ناشی از کارکرد بالا یا کمبود روغن گیربکس باشد.
نتیجهگیری
علت خاموش شدن خودرو در حال حرکت به موارد مختلفی مرتبط میشود که شاید نتوان در لحظه آن را تشخیص داد و رفع عیب کرد. اما به طور کل برای جلوگیری از خاموش شدن خودرو در حال حرکت میتوان برخی موارد را رعایت کرد؛ از جمله اینکه بهتر است فیلتر بنزین هر ۱۵ یا ۲۰ هزار کیلومتر حتما تعویض شود، مغزی پمپ بنزین را هم در صورت قابلیت تعویض باید حدودا بعد از ۱۵۰ هزار کیلومتر کارکرد خودرو عوض کنید تا یکباره دچار خرابی ناشی از فرسودگی نشود و خودرو را خاموش نکند.
تعویض به موقع روغن و فیلترهای خودرو نیز از ایراداتی مثل شاتون زدن جلوگیری میکند. تمیز کردن سنسورهای مهم همچون سنسور دور موتور، مپ سنسور، تعویض به موقع تسمه تایم به همراه بلبرینگهای تایم، اطمینان از صحت عملکرد دینام و باتری، سرویس کردن دینام هر ۱۰۰هزار کیلومتر و… جزو دیگر کارهایی هستند که میتوان با انجام آنها از خاموش شدن خودرو پراید در حال حرکت و البته سایر ماشینها پیشگیری کرد.