وی گفت: قندهای گیاهی مستقیماً از منابع طبیعی استخراج میشوند و علاوه بر طعم شیرینی، مواد مغذی چون ویتامینها و مواد معدنی را نیز دارند. در حالی که قندهای معمولی (مانند قند سفید) در فرآیندهای صنعتی از نیشکر یا چغندر قند تولید میشوند و عمدتاً فقط حاوی ساکارز هستند، که هیچ ارزش غذایی اضافهای ندارد. همچنین قندهای گیاهی معمولاً تأثیر کمتری بر افزایش سریع قند خون دارند.
تفاوت ساکارز و استویا از نظر تأثیر بر قند خون
وی ادامه داد: ساکارز و استویا هر دو از انواع قندها هستند، اما تأثیرات متفاوتی بر بدن دارند. ساکارز یک دیساکارید است که از گلوکز و فروکتوز تشکیل شده و به راحتی در بدن به گلوکز و فروکتوز تجزیه میشود. این فرایند باعث افزایش سطح گلوکز خون و تحریک ترشح انسولین میشود، بنابراین مصرف بیش از حد ساکارز میتواند برای دیابتیها مشکلساز باشد. در مقابل، استویا یک شیرینکننده طبیعی است که از برگهای گیاه استویا بهدست میآید و هیچ کالری ندارد. استویا تأثیری بر قند خون ندارد چرا که گلیکوزیدهای موجود در آن بهطور مستقیم متابولیزه نمیشوند، بنابراین این شیرینکننده گزینهای مناسب و ایمنتر برای افراد دیابتی است.
استویا؛ بهترین انتخاب برای دیابتیها
متقی در ادامه افزود: استویا برخلاف قند معمولی که سطح قند خون را بالا میبرد، تأثیر چندانی بر قند خون ندارد. به همین دلیل برای افراد دیابتی توصیه میشود که به جای قندهای معمولی از استویا استفاده کنند. این شیرینکننده طبیعی میتواند بهعنوان یک جایگزین مناسب برای کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت شناخته شود.
محصولات دیابتی؛ مفید اما نیازمند مراقبت
این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره محصولات مخصوص دیابتیها نیز گفت: محصولات ویژه دیابتیها مانند شکرهای جایگزین و بیسکویتهای کمقند، به هدف کنترل قند خون و تأمین نیازهای غذایی وارد بازار شدهاند. شکرهای جایگزین که معمولاً بر پایه شیرینکنندههایی مانند استویا تولید میشوند، بهطور معمول قند خون را افزایش نمیدهند. اما محصولات مانند بیسکویتها که از آرد و سایر مواد پختی تشکیل شدهاند، میتوانند به قند تبدیل شوند و سطح قند خون را افزایش دهند. بنابراین، مصرف این محصولات باید با احتیاط و به صورت متعادل باشد. در نهایت، مشورت با پزشک یا متخصص تغذیه در مورد مصرف این محصولات همیشه توصیه میشود.