درمتخصص تغذیه و رژیم درمانی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در حالی که به خصوصیتهای منحصربهفرد و تأثیرات مثبت آجیلها و مغزدانهها بر سلامت مغز اشاره میکند، اظهار نموده است که مصرف بیش از حد آجیلها، به ویژه تخمههای شور، ممکن است به مشکلاتی در مورد سلامت فرد منجر شود.
براساس گزارش بهداشت نیوز، دکتر غزاله اسلامیان، با اشاره به مناطقی در مغز که تولید دوپامین، یک نوروترانسمیتر یا عامل انتقال پیامهای عصبی، دارند، توضیح داد که این ناحیهها نقش مهمی در ایجاد احساس لذت به عنوان پاداش برای انگیزشها دارند. به عبارت دیگر، انجام اعمالی مانند خرید، بازیهای رایانهای، فعالیت در فضای مجازی و یا مصرف برخی مواد غذایی نظیر فستفودها، شیرینیها و آجیلها، باعث ترشح دوپامین و ایجاد احساس لذت میشود.
وی افزود که شکستن تخمه نیز به عنوان یک محرک انگیزشی میعملد، که در کوتاه مدت، سریعاً دوپامین را آزاد کرده و فرد را تشویق به تکرار رفتاری لذتبخش میکند.
دکتر اسلامیان بیان کرد که با مصرف تخمهها و آجیلها، مواد شیمیایی زیادی آزاد میشود و این باعث ایجاد احساس خوب میشود. این احساس خوب به نوعی به نام “پاداش” شناخته میشود و با توجه به افزایش این پاداشها، فرد ممکن است به طرز غیر عقلانی به مصرف تنقلات ادامه دهد، که این امر ممکن است به اعتیاد به مواد غذایی یا افراط در مصرف منجر شود.
از جهت دندانها نیز، اسلامیان توجه کرد که تخمهها، به ویژه تخمههای نرم مثل تخمه کدو، ممکن است به دندانها آسیب برسانند، و اشاره کرد که با مدیریت مصرف و حفظ بهداشت دهان، میتوان به حداقل رساندن عوارض آنها پرداخت.
دکتر اسلامیان همچنین تاکید کرد که استفاده از تخمهها در مقدار متعادل میتواند مفید باشد، زیرا آنها دارای ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهای مهمی هستند. اما مصرف زیاد آنها مشکلاتی را ایجاد میکند.
نهایتاً، او به این نکته اشاره کرد که تخمههای بوداده شده با نمک نیز به علت حاوی مقدار زیاد نمک، میتوانند مشکلات سلامتی ایجاد کنند، بنابراین توصیه شده است از تخمههای غیر بوداده شده با نمک استفاده کنید.