با فشار دکمه چرت زدن جانتان را نجات دهید!
همه عاشق آنند که برای پنج دقیقه بیشتر ماندن زیر لحاف در صبحهای یخبندان دسامبر، دکمه «چرت زدن» (Snooze) را بزنند.
اما دانشمندان دارند به این نتیجه میرسند که آن دقایق حیاتی، میتواند جان فرد را نیز نجات بدهد.
دانشمندان دانشگاه پزشکی نانجینگ در چین دریافتند که کسانی که در طول یک هفته عادی پرکار دچار کمخوابی شده بودند، اما سپس توانسته بودند در پایان هفته دو ساعت بیشتر بخوابند، ۶۳ درصد کمتر احتمال داشت که به حمله قلبی یا سکته مغزی دچار شوند.
این مطالعه چرخه خواب با پیگیری [شرایط] سه هزار و ۴۰۰ نفر، این را نیز نشان داد که در مقابل، کارکنانی که در طول هفته کاری کمتر از شبی شش ساعت میخوابیدند و آخر هفتهها چرت نمیزدند، بیشتر در معرض خطر [ابتلا به] بیماریهای قلبی عروقی قرار داشتند.
«این پژوهش نشان داده است که خواب فقط برای استراحت فیزیولوژیکی نیست، بلکه بر سلامت قلبی عروقی نیز بسیار موثر است.»
دههها پژوهش نشان داده بود که چرت زدن میتواند اثرات منفی داشته باشد، چه روی خواب و چه روی توانایی مغز برای بیدار شدن، و پزشکان به جای آن خواب عمیق بیوقفه را توصیه میکنند.
مطالعه تازهای که در نشریه پژوهش خواب منتشر شده است، میزان رواج چرت زدن و تاثیرهای این رفتار را بر خواب، خوابآلودگی، خلقوخو و تواناییهای شناختی مغز ارزیابی کرده است.
پژوهشگران دریافتند افرادی که چرت میزنند، در قیاس با کسانی که اصلا چرت نمیزنند، به صورت میانگین نسبتا کمتر میخوابند و صبحها خوابآلودهترند.
اما این را نیز دریافتند که چرت زدن، روی ترشح کورتیزول، هورمون استرس، خلقوخو یا کیفیت خواب در طول شب، هیچ تاثیر منفی ندارد.
سایر مطالعهها نیز نشان دادهاند که یک یا دو ساعت بیشتر چرت زدن میتواند مانع چاقی و افسردگی شود.