هوای شهرهای ایران با آغاز فصل تابستان، به گرمای غیر قابل تحملی تبدیل شده اند و سازمان هواشناسی از تداوم شرایط گرمای هوا در شهرهای کشور خبر می دهد. در گذشته نیز ایستگاه هواشناسی Placerville در ایالت کالیفرنیای آمریکا فهرست ۱۵ شهر گرم جهان را منتشر کر که در فهرست گرمترین شهرهای جهان، سه شهر ایران (اهواز، امیدیه و آبادان) با دمای ۵۰ درجه سانتی گراد وجود دارد.
در این شرایط روز گذشته نیز دزفول و دهلران به ۵۰ درجه رسیدند. روز ۳۰ خرداد نیز سازمان هواشناسی اعلام کرد: «با استمرار گرمای شدید طی ۶ روز اخیر در مناطق جنوب و جنوب غربی کشور پیشبینی میشود رکورد ۱۰ ساله دمای هوا در برخی استانها مانند خوزستان و ایلام شکسته خواهد شکست و بیشتر شهرهای این استانها دمای بالای ۵۰ درجه سانتیگراد را تجربه خواهند کرد.» البته آنطور که این سازمان اعلام کرده روند افزایش دما هفته آینده تعدیل خواهد شد، اما باز هم گرمای هوا محسوس خواهد بود.
تابستان گرمتر در انتظار ایران
در این شرایط احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی گفته است: «متأسفانه افزایش خشکسالیهای چندین سال گذشته، باعث شده که افزایش دمای ایران در تابستانبه طور میانگین ۲ تا ۳ درجه گرمتر از حد نرمال باشد.» آن طور که وی به پایگاه خبری حیات گفته است: در هفته جاری، استانهای غربی کشور مثل کردستان، آذربایجان غربی، کرمانشاه، ایلام و خوزستان دمای بیش ۳ تا ۶ درجه بالاتر از دمای نرمال و معمول را تجربه میکنند و این مناطق گرمتر میشوند. وی همچنین با اشاره به اینکه انتظار مان این است که امسال تابستان بهطور میانگین بیش از ۲ تا ۳ درجه دما گرمتر از حد نرمال در سالهای گذشته باشد، تصریح کرد: ممکن است در طول هفتههای جاری و در برخی از مناطق ناهنجاریهای دمای هوا ۵ تا ۶ درجه افزایش نسبت به حد نرمال به وجود بیاید. البته این وضعیت در اکثر نقاط دنیا نیز حاکم است و آنها نیز نا بهنجاریهای مثبت دما را تجربه میکنند، بهطوریکه در سال گذشته گرمترین دوره کره زمین را تجربه کردیم.
گرمازدگی در تابستان را جدی بگیرید
با این حال جعفر میعادفر، رئیس سازمان اورژانس کشور گفت: در ایام تابستان هستیم و به نوعی گرمترین فصل سال را تجربه میکنیم. در این میان گرمازدگی یکی از مسائلی است که سلامت هموطنان را تهدید میکند؛ اما با رعایت برخی نکات ساده به راحتی می توان از ابتلا به آن جلوگیری و پیشگیری کرد. به همین دلیل شهروندان باید اطلاعات خود را در این زمینه بالا برده تا با اقدامات پیشگیرانه دچار آن نشده و یا در صورت ابتلا، اقدامات اولیه را انجام بدهند. مهمترین علائم این بیماری شامل افزایش دما بدن، سردرد خفیف، کاهش هوشیاری، احساس ضعف، تعریق شدید، حالت تهوع و افت فشار خون است. همچنین در گاهی موارد فرد به گرفتگی عضلات به ویژه عضلات شکم دچار می شود.
نقش تغییرات اقلیمی در گرمای تابستان
در این میان احد وظیفه، به نقش تغییرات اقلیمی در افزایش دمای هوا اشاره کرد و افزود: بهطور کلی در کشور ما تابستانها گرم است، اما با توجه به افزایش دمای ۲ تا ۳ درجهای که به واسطه خشکسالیها به وجود آمده، سبب گرمایش بیشتر در مناطق مختلف ایران شده است. وی با بیان اینکه بهطور میانگین دنیا ۱.۵ درجه گرمای پیش از آغاز عصر صنعتی (دهه ۱۸۵۰ تا ۱۹۰۰ میلادی) را تجربه میکند، اضافه کرد: در طی این سالها که عصر صنعتی شروع شد ما یک دمای متوسط داشتیم، اما در سال گذشته این دما به ۱.۶ درجه رسید که تا قبل از عصر صنعتی در کره زمین بیسابقه بود.
حالا اگر این میانگین افزایش دمای جهانی را در مناطق خشک محاسبه کنیم ۲.۹ تا بیش از ۳ درجه افزایش دمای غیر معمول رخ خواهد داد. شاید تا پایان تابستان و در مدت دو هفته یا بیشتر به صورت نا بههنجار هوا گرمتر شود، همانطور که ما در زمستان انتظار هوای سردتر را داشتیم، اما در استان سردسیر مثل اردبیل تا ۱۰ درجه افزایش دما از میانگین نرمال را شاهد بودیم. در تابستان هم شاید تا ۵ تا ۶ درجه افزایش دما داشته باشد و این افزایش دما بنا شرایط اقلیمی مناطق مختلف کشور به طور میانگین افزایش مییابد.